Webdesign 101 » Generelt/servicesider » Websmedens dagbog

Spredte notater

I mit daglige arbejde gør jeg tit store og små erfaringer, der er værd at skrive sig bag øret. Ditto, når jeg søger information på Nettet. Jeg skriver det som regel ned på en lap papir. Men du ved, hvad der sker med sådanne lapper...

Derfor har jeg lavet denne side.

Indtast din e-mail adresse:

Vigtig meddelelse

Meddelelsen er til dem, der har rekvireret abonnement på mit nyhedsbrev i perioden 12. november til 17. januar.

Disse personers e-mail adresser er gået tabt. De bedes derfor rekvirere nyhedsbrevet en gang til.

Årsagen til miseren er et grimt systemcrash, jeg oplevede den 14. januar. Jeg har kun kunnet retablere systemet fra en backup, og den seneste backup jeg havde af mit OS var fra 13. nov.

Hvis nogen i øvrigt skulle være interesserede, kan jeg nævne, at jeg bortset fra e-mail, newsgroup meddelelser og e-mail ikke har data på samme disk, som Windows ligger på. Noget har jeg dog lært af tidligere katastrofer.

Af denne har jeg lært, at hyppig backup af mail-foldere og adressebog nok osse vil være en god idé.

17. januar 2004

PS: Metoden til at lave en annonce som den, der lokkede dig til at læse dette, finder du beskrevet på websiden En annonce, der glider ind og ud.

Redesign af et helt site

Der er mange faste kunder i min lille butik. Flere end 80 procent af de besøgende her på siten er personer, der har været her før. Hvordan jeg kan vide det, får jeg skylde dig en artikel om. Ligesom jeg får skylde dig en planlagt artikel om de overvejelser, der ligger bag mit redesign af denne site.

Dette dagbogsnotat er kun for at fortælle, at jeg i mange måneder har forsømt at lave det, jeg helst vil, nemlig at skrive flere nye artikler om websidekonstruktion. Grunden er, at jeg har været optaget af at forbedre mine rammer for at gøre dette.

Disse rammer er strukturen på denne site. Og den har jeg nu lavet om, sådan at det forhåbentlig kan holde i længere tid. Jeg har så benyttet lejligheden til at stramme lidt op på layoutet, så der ikke er helt så mange forskellige typer layouts som før.

Som altid peger jeg på 3 muligheder, du har for at finde det, du leder efter, også efter omstruktureringen:

  • Menusystemet, der på de fleste sider udgøres af en dynamisk menu i højre side af skærmbilledet,
  • Mit Site Map, der på listeform henviser til så godt som alle sider med sidernes overskrifter; og
  • Min lokale søgemaskine, hvor jeg meget anbefaler at du bruger sammensatte søgninger i stedet for at søge på enkelte ord. En søgning på ord som "CSS", "stylesheets", "JavaScript" eller "dhtml" vil give mange mange snese hits. Bruger du søgemaskinens muligheder for at gennemføre sammensatte søgninger, er det let for dig at finde frem til de websider, der handler om de konkrete anvendelse af "CSS til tekstformatering", "JavaScript til datostempling", "dynamisk html til dropdown-menuer" eller "stylesheets til layout af websider", for blot at nævne nogle eksempler.

29. sep. 2003

HV-menu og iframe-markøren

Det er ikke sikkert, du har bemærket det, men det menusystem jeg bruger (HV-menu, se evt. websiden Konfiguration af HV-menu) har hidtil ikke kunnet anvendes på sider, hvor der forekom en iframe. På disse ganske få sider har jeg derfor været tvunget til at indsætte en anden menu.

Med den nye version 9 af HV-menu er dette problem imidlertid en overstået sag, hvad jeg ikke var opmærksom på, da jeg skrev ovennævnte artikel.

29. maj 2003

Farvekodede overskrifter

Hvis du gæster min site fra tid til anden bemærker du sikkert, at siderne ser ret ens ud - også de sider, hvor der er nye oplysninger.

Jeg synes, jeg har et behov for tydeligt at markere overfor dig, hvilke oplysninger, der er nye. Dertil har jeg tidligere brugt et lille JavaScript, der sætter en grafik ind ved de oplysninger, der er er nye i forhold til en periode på f.eks. en måned. Se eksemplet i starten af dette afsnit og artiklen Markér nyt.

En lille ændring af dette script gør det muligt for mig at markere, hvad der er nyt ved at ændre farve på overskriften i de defintionslister, jeg nu bruger til artikeloversigter. Overskrifterne er nu hvide på en rød baggrund i en periode på seks uger efter artiklen er uploadet (eller opdateret).

En nærmere forklaring på, hvordan dette udføres, finder du på websiden Markering af nye oplysninger.

27. maj 2003

Nogle noter om Opera

Opera er navnet på en ganske fremragende norsk udviklet browser, der er kendt for 2 ting: For det første er Opera-browseren i førertrøjen mht korrekt fortolkning af CSS formregler, og for det andet er den i baghjul i sin fortolkning af JavaScript.

Det sidste har haft den effekt, at det menusystem, jeg foretrækker, Ger Versluis' HV-men (Se artiklen Konfigurering af HV-menu), ikke har kunnet fungere i Opera-browserne. Jeg har derfor haft en omdirigering af brugere med denne browser til en side, der forklarer dette.

Version 9 af HV-menu fungerer imidlertid i den nyeste Opera browser, Opera 7. Derfor har jeg nu lavet om på min omdirigering af disse browsere. Det, der nu sker, er at Opera brugerne første gang, de kommer på denne site, ser denne webside: Omdirigerede Operabrugere. Vælger sådanne brugere at gå videre med accept af de forhold, jeg beskriver, sættes en cookie, således at den enkelte bruger ikke længere omdirigeres.

Er du interesseret i den teknik, der er anvendt, har jeg beskrevet den på websiden Cookiebaseret browsersniffing.

23. maj 2003

Om validering med W3C's validator

Jeg er en trofast bruger af W3C's validator. Men jeg må krybe til kortset og erkende, at jeg ikke validerer alle sider, men som regel kun får valideret skabelonsider.

Jeg har forskellige skabeloner liggende lokalt. De validerer alle ok både på mit lokale valideringsprogram (CSE Validator, http://www.htmlvalidator.com/) og på W3C's validator http://validator.w3.org/ for både HTML 4 og CSS. Når jeg laver flere sider i et rap på basis af en af disse skabeloner, validerer jeg som regel en af dem.

Og jeg har erfaret, at med gennemarbejdede skabeloner er det alt tilstrækkeligt. Derfor tillader jeg mig frækt at anbringe W3C's "stempel" for korrekt HTML og CSS nederst på de fleste sider (og undlader dem på de sider, hvor jeg ved, siden ikke vil validere.)

Det har så pint mig, at jeg har snydt, for så vidt angår CSS-valideringen på de sider, hvor jeg bruger en filtereffekt på lokalmenu-rolloveren (som f.eks. på menuen her til højre).

Humlen er formreglen: filter:blendTrans(duration=.5); (du kan læse om de IE-specifikke filtre på websiden herom). Denne formregel står ikke i regelbogen, og W3C's validator hoster helt regulært på den. Så derfor har det været forkert af mig at bruge CSS ok! stemplet på siderne.

Nu er min samvittighed næsten ren igen, for jeg har taget vare på problemet. Jeg har

  1. Pillet formreglen ud af mit stylesheet og
  2. lavet et lille JavaScript, der sørger for at indlæse denne formregel, når der er tale om en Internet Explorer browser:
    if (msie) {
    document.write('<link rel="stylesheet" 
    --> type="text/css" 
    --> href="[sti]iefilter.css">\n');
    }
    

Det lille script indgår i min JavaScript fil common.js, der indlæses på alle sider, og som indeholder forskellige funktioner, der ofte er brug for.

26. april 2003

Den ustyrlige, vigtige navigation

Når antallet af websider vokser og vokser - som det er tilfældet på denne site - bliver navigationsapparatet mere og mere vigtigt, men også mere og mere ustyrligt. Det bedres ikke af, at redesign af siten - hvor et nyt menusystem skal anlægges - ikke kan overstås på et par dage. Så i nogen tid vil du finde flere forskellige menuer på denne site.

Nu er menuer ikke alt, for så vidt angår navigation. En menu, der omfatter over 200 henvisninger, kan jeg jo sagtens konstruere, men næsten uanset konstruktionsprincippet tror jeg den bliver uoverskuelig for brugeren.

Derfor tror jeg meget på, at det er nyttigt at give brugeren flere muligheder: Først og fremmest en lokal søgemaskine, og dernæst et sitemap.

Især et sitemap er fortrinligt til at give en alternativ version af menuen. Menupunkter tenderer til at blive ganske kortfattede, mens du i et site map kan give en lidt længere forklaring. Problemet med disse længere forklaringer er så, at dit site map kommer til at fylde meget.

Det problem har jeg forsøgt at løse i forbindelse med en opdatering af mit site map. Jeg er interesseret i din ening om dette. Kig på det og send mig en e-mail om din mening. Site Map.

15. april 2003

Simpel DHTML on/off-funktion

I forbindelse med opdateringen af min webside Ikast Vejviser, har jeg effektiviseret lidt på JavaScript koden. Den hidtidige side har fungeret udmærket, men jeg har nu fundet en bedre løsning, der gør brug af onmousedown- og onmouseup-hændelserne. Se websiden Simpel on/off-funktion.

10. marts 2003

Hvorfor gøre det nemt, når det kan gøres...

Det er pudsigt, hvordan en bestemt måde at gøre tingene på kan forhindre én i at se en bedre måde.

Tag nu den lille pil-op i footeren. Jeg har hidtil lavet alle mulige krumspring for at placere den der, hvor du ser den. Krumspringene er kommet af, at jeg absolut ville placere den inline med teksten. Det er ikke let, hvis det skal se ens ud i alle browsere.

Først i dag gik det op for mig, at en sådan grafik jo kan placeres absolut inde i footer-kassen. Det eneste, der kræves er, at footer-kassen gives en position:relative. Da den i forvejen flyder, gør dette hverken fra eller til. Og inde i en relativt positioneret kasse (#footer) kan jeg snildt lave et stylesheet for grafikken, hvis denne får en ID. Således:

#footer address img {
  position:absolute;
  right:20px;
  top:10px;
}

2. marts 2003

Websidetest i både IE5 og IE6 (20. februar 2003
Har du både et stylesheet til skærmvisning og ét til udskrift af websiden, vil du komme ud for, at dine print-styles i Internet Explorer 5 "siver igennem" ved skærmvisning. Det sker tilsyneladende kun ved @import af print-stylesheet'et. For at sikre dig imod at dette sker, tror jeg det er bedst af lave et link til stylesheet'et, som f.eks.
<link rel="stylesheet" 
media="print" 
type="text/css" 
href="[sti]printstyle.css">
Sådan tester du i 2 IE-browsere

Windows operativsystemet understøtter kun installationen af én Internet Explorer. Det kan ikke lade sig gøre på samme tid at have både Internet Explorer 5 og 6 installeret på den samme computer.

Og jeg har fundet ud af, at det det er absolut nødvendigt at teste en webside i såvel Internet Explorer 5 som 6. Så hvordan gør du det, hvis du kun har én computer?

Det kan du gøre ved at partionere harddisken - hvis den ikke er partioneret i forvejen. Partitionering er en proces, hvorefter du deler harddiskens plads op i to dele, med hver sit drevbogstav og med hver sit operativsystem. Windows 2000 installerer derefter en "Boot Manager", der gør det muligt for dig, hver gang du starter computeren, at vælge den udgave af Windows, du vil bruge.

Du kan få særlige programmer til at foretage partitioneringen - Partition Magic er det program, man oftest hører omtalt. Men du kan også gøre det ved hjælp af FDISK-programmet, der findes i alle Windows-udgaver.

Du skal vide, at FDISK sletter alt på harddisken i forbindelse med partitioneringen, så du skal starte forfra med installation af Windows og alle dine programmer.

E-mail nyhedsbrev

Vælg normal præsentation