Hvordan ser websiden ud i en mobiltelefon?

Small Sccreen Viewer til Mozilla/Firebird

Jeg har tidligere i et nyhedsbrev (Nyhedsbrev nr 11 - Januar 2004) fortalt om et software kit, du kan installere på din computer for at blive i stand til teste dine websider også med hensyn til, hvordan de ser ud på en mobiltelefon.

Dette kit er stadig en god idé, fordi du kan emulere forskellige telefoner med forskellige displays.

Sandheden om dette er imidlertid, at hvis du kan se det på en mobiltelefon A kan du sandsynligvis også se det på en mobiltelefon B.

Hvis du derfor gerne vil teste for dette uden at gå så langt som til at installere et specielt tekstværktøj, kan du bruge en smart lille sag fra Disruptive Innovations (I just love that company name). Fra den webside, der er skjult i dette link, kan du installere en menuudvidelse til en Mozilla eller Firebird browser. Udvidelsen består af et nyt menupunkt under View-menuen, "Small Screen Rendering". Når jeg aktiverer dette menupunkt med min forside indlæst, får jeg det skærmbillede, du se til højre. Jeg kan vende tilbage til det normale skærmbillede ved at aktivere det samme menupunkt en gang til.

Min hjemmelsmand til oplysningen er James Ellis, der skrev om det i et indlæg i diskussionslisten på www.webstandards.org, oprindeligt hjemsted for CSS-samuraierne, og nu et fortrinligt websted med masser af gode argumenter for at lave sider, der følger webstandarderne.

Virker det?

Jeg har ikke selv en mobiltelefon med internetadgang, men havde for nylig lejlighed til at se en del af mine websider på en PDA (Personal Digital Assistant eller "palmepilot" som det vist hedder på moderne dansk). Jeg må sige, at jeg ikke følte grund til at skamme mig, alle nyere sider kunne både læses og navigeres på dette apparat.

"Hemmeligheden" bag denne "succes" er slet ikke nogen hemmelighed for dem, der har fulgt mine artikler om websidekonstruktion og især om layout og valg af skriftstørrelse. Mine råd går i korthed ud på, at websiden skal kunne validere hos W3C's valideringsprogram (http://validator.w3.org/) og så meget som muligt på en webside skal målsættes i relative størrelser, procenter eller em'er. På den måde opnås maksimal fleksibilitet i forhold til browserplatform og skærmstørrelse.

Denne side er senest opdateret: 26. June, 2008