Diverse artikler

Denne artikeloversigt omfatter

  • Artikler der ikke let lader sig rubricere under et af hovedmenuens punkter.
  • Visse artikler, der er opdateringer til ældre artikler i denne sektion.
  • Visse ældre artikler, der stadig kan have en interesse for nogle, i lettere bearbejdet form.

Artiklerne er groft sorteret i omvendt kronologisk orden, det vil sige med de nyeste nævnt først. Denne oversigt nævner ikke alle artikler på dette websted. Vil du have en mere fuldstændig artikelfortegnelse, må du bruge mit Site Map.

En del andre artikler, der også falder uden for den almindelige sektionsopdeling af artiklerne på dette websted, finder du i min “sandkasse”.

En introduktion til webdesign

Der er rigtig mange gode grunde til at lave sin egen hjemmeside. Hvis du arbejder for et firma, så er det godt at have en side, man kan sælge sine produkter fra, eller fortælle om sin virksomhed. Hvis du har en hobby, så kan det også være sjovt at lave en blog.

Men at lave en hjemmeside er ikke bare noget, man lige gør. På samme måde, som når man kigger efter attraktive studieboliger, så er der en række kriterier for, hvad der konstituerer kvalitet. Læs med her, og lær, hvad du skal holde øje med og tage i betragtning.

Et passende og attraktivt domænenavn

Enhver god hjemmeside efterlader ikke sine brugere i tvivl om, hvad det er, de besøger. Derfor skal din hjemmeside have et domæne, der korrekt reflekterer din hjemmesides indhold og formål. Hvis du er et firma, kan det blot være forkortelsen af firmaets navn. Et eksempel her er Danmarks Radios hjemmeside, der blot hedder DR.dk.

Domænenavne kan typisk købes for relativt få penge, medmindre det er et navn, der har konnotationer til kendte eller populære ting. At købe et domænenavn som Majasmadblog.dk er væsentligt billigere end Harrypotterfansdanmark.dk.

Lær kodning

Enhver hjemmesides flotte facade skjuler et kompliceret net af kodning under sig. Kode er en hjemmesides livsblod, og for at skabe en god hjemmeside, skal man have et godt tag på de bedste kodesprog til dette formål som for eksempel JavaScript.  

Et godt sted at starte er at lære HTML. Mange hjemmesider er bygget med HTML som basis, og det er relativt let at komme i gang med. Du kan bruge det til de mest hyppige funktioner, som en hjemmeside skal have.

Alternativt kan man også abonnere på tjenester, der lader dig bygge en hjemmeside mere simpelt. De har typisk forskellige templates og elementer, du kan sætte sammen, som du ønsker.

Hold relevans for øje

En hjemmeside skal være overskuelig og intuitiv at bruge. En bruger har ikke lyst til at bruge minutter på at finde og navigere rundt i basale sektioner og underafsnit. Tænk på en hjemmeside som en bog eller en eksamensopgave.

Du skal helst have det vigtigste først og i fokus. Når brugeren åbner din hjemmeside, hvilket indtryk skal de have, og hvad skal de se? Det er her, man fanger dem, og kan få dem til at blive og udforske videre. Hold informationen relevant og fokuseret der, hvor den er nødvendig. Så burde du være godt på vej.

Denne side er senest opdateret: 8. April, 2021